Szynka z kurczaka i indyka

Kategorie:PRZEPISY

 

1.SZYNKA Z KURCZAKA LUB INDYKA

 

 

SKŁADNIKI

KURCZAK 1,5 KG

FILET Z INDYKA 0,4 KG

PEKLOSÓL LUB SÓL 18 GRAM

PRZYPRAWA KIEŁBASA SZYNKOWA 5 GRAM

CUKIER PUDER 1 ŁYŻECZKA

LÓD 150 GRAM

MĄKA ZIEMNIACZANA 1 ŁYŻECZKA

ŻELATYNA 1 ŁYŻECZKA



OPIS PRZYRZĄDZANIA

FILET MYJEMY I KROIMY W  PLASTRY O GRUBOŚCI 1 CM A NASTĘPNIE W PASKI(OK 5 CM). KURCZAKA MYJEMY I WYKRAWAMY PIERSI, KTÓRE KROIMY W PLASTRY(1CM). POKROJONE FILETY ODKŁADAMY DO LODÓWKI.

OBIERAMY KURCZAKA Z POZOSTAŁEGO MIĘSA I SKÓRY I MIELIMY 2 RAZY W MASZYNCE Z DODATKIEM POŁOWY LODU. MASĘ PRZEKŁADAMY DO MELAKSERA  Z NOŻEM I  MIESZAMY Z DODATKIEM POZOSTAŁEGO LODU DO UZYSKANIA GŁADKIEJ MASY.

W MAŁEJ ILOŚCI WODY(50 - 100 ML) ROZPUSZCZAMY POZOSTAŁE PRZYPRAWY I DODATKI. POKROJONE FILETY, MASĘ MIĘSNĄ I PRZYPRAWY DOKŁADNIE MIESZAMY I WYRABIAMY (MOŻNA MIESZAĆ W MIKSERZE PLANETARNYM LUB W AUTOMACIE DO PIECZENIA CHLEBA - PROGRAM CIASTO NA MAKARON).

UZYSKANĄ MASĘ WKŁADAMY DO SZYNKOWARA (W WORECZKU LUB W SZYNKOWARACH OWALNYCH W FOLIE CEULOZOWĄ).  ZAMYKAMY SZYNKOWR I POZOSTAWIAMY NA MINIMUM 6 GODZIN. PARZYMY 1,5 GODZINY W WODZIE W 80 STOPNIACH. WYJMUJEMY, WSTAWIAMY DO ZIMNEJ WODY A NASTEPNIE NA 8 GODZIN DO LODÓWKI.

Z PODANYCH SKŁADNIKÓW UZYSKAMY OK 1,1KG MASY MIĘSNEJ. SZYNKA ZROBIONA BYŁA W SZYNKOWARZE OWALNYM O POJEMNOŚCI 1,6 LITRA

RESZTKI KURCZAKA PRZEZNACZAMY NA ROSÓŁ

Copyright © 2012 nazwa sklepu internetowego | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: ProSzablon.pl